Damen legt kiel voor combat support ship 'Den Helder' | Maritiem Nederland
Nieuws
Vice-admiraals Arie Jan de Waard en Rob Kramer lasten een munt uit 1822 in de dubbele bodem van de Zr.Ms. Den Helder.

Damen legt kiel voor combat support ship 'Den Helder'

redactie | donderdag 3 juni 2021
Marine, Scheepsbouw

Op 2 juni is bij Damen Shipyards Galati de kiel gelegd van het Combat Support Ship Zr.Ms. 'Den Helder', het nieuwe bevoorradingsschip voor de Koninklijke Marine. De ceremonie werd gezamenlijk uitgevoerd door twee vice-admiraals: DMO-directeur Arie Jan de Waard en Commandant Zeestrijdkrachten Rob Kramer.

Het staal voor dit nieuwe schip wordt sinds december vorig jaar gesneden. Na de kiellegging liggen nu alle bouwstenen voor de daadwerkelijke bouw van het schip in Roemenië klaar. De engineering van het Combat Support Ship vindt grotendeels vanuit Nederland plaats. Directeur Damen Naval, Hein van Ameijden, benadrukt dat vooral de samenwerking met bedrijven uit de bestaande marinebouwketen de innovatieve bouw van Nederlandse marineschepen mogelijk maakt: “Ruim een jaar na de ondertekening van het contract voor dit schip, heeft Damen Naval 116 inkoopcontracten gesloten, waarvan 82 met Nederlandse toeleveranciers. Deze komen veelal uit de Rijnmond en Zeeland. Het is deze hele keten van bedrijven, die bijdraagt aan de bouw van dit nieuwe schip voor de Koninklijke Marine.” 

Munt uit 1822

Naast het benadrukken van de goede samenwerking tussen alle betrokken partijen heeft de kiellegging ook een traditionele waarde. Vroeger werd een muntje onder de houten mast gelegd voor voorspoed. Tegenwoordig, met de schepen van staal, wordt het muntje in de dubbele bodem geplaatst. De beide vice-admiraals voerden deze handeling uit bij het Combat Support Ship. Voor de gelegenheid werd een munt uit 1822 geplaatst. Een belangrijk jaar voor de marine, waarin na diverse plannen en aanzet tot fortenbouw in de Napoleontische tijd, het marine etablissement met droogdok in Den Helder aan het krijgsmachtonderdeel werd overgedragen.

Hieronder een artist impression van het nieuwe Combat Support Ship (A834) met de Zr.Ms. De Ruyter op de voorgrond (foto: Mediacentrum Defensie). Tekst gaat verder onder de foto.

Artist impression van het nieuwe Combat Support Ship (A834) met de Zr.Ms. De Ruyter op de voorgrond.

Doop in 2023

De volgende ceremoniële mijlpaal is de doop van het schip, maar die zal niet eerder plaatsvinden dan nadat het schip is afgebouwd in 2023. Na de inbedrijfstelling in Galati, een aantal testvaarten en de werfproeftocht vaart het schip naar Den Helder waar het wordt overgedragen aan de Defensie Materieel Organisatie (DMO). Vervolgens worden de scheepstoebehoren en het Combat Management Systeem nog geïnstalleerd, voordat het schip in 2025 door de DMO wordt overgedragen aan de marine. De bouwkosten van het schip zijn eind 2019 vastgesteld op 374 miljoen euro incl. BTW (bron: Marineschepen.nl).

Karel Doorman

Het schip is in nauwe samenwerking met de DMO en de marine ontworpen. Het is gebaseerd op het eerder door Damen gebouwde Joint Support Ship Zr.Ms. 'Karel Doorman'. Het bijna 180 meter lange schip krijgt een 75-koppige basisbemanning en kan nog vijfentachtig extra opvarenden meenemen. Naast ruimte voor brandstof en munitie om andere schepen te bevoorraden, is er plaats voor meerdere helikopters en twintig containers. 

Partners Maritiem Nederland