Certificering voor drijvend zonne-energie platform | Maritiem Nederland
Nieuws
Bastiaan van der Sluijs, Martijn Nieuwenhuijs (beiden Veritas), Don Hoogendoorn en Ewoud Huiskamp (beiden SolarDuck).

Certificering voor drijvend zonne-energie platform

redactie | dinsdag 24 augustus 2021
Offshore, MET Event

Bureau Veritas heeft een Approval in Principle (AiP) afgegeven aan het Nederlandse duurzame energiebedrijf SolarDuck voor zijn offshore drijvende zonne-energie platform 'King Eider'. Dit is de eerste keer dat een dergelijke goedkeuring is verleend aan drijvende zonne-energietechnologie, het begin van een nieuw tijdperk voor deze vorm van hernieuwbare energie.

SolarDuck's eerste pilot 'King Eider', gelanceerd in april, bestaat uit vier driehoekige units die aan de bovenkant voorzien zijn van 156 zonnepanelen en een gecombineerd elektrisch vermogen van 64 kWp aan het net leveren. Het platform ligt in IJzendoorn, aan de Waal. De constructie houdt de zonnepanelen meer dan drie meter boven het waterniveau. Het platform is ontworpen om de kustwatercondities en orkaankracht aan te kunnen. Het is ook geoptimaliseerd voor offshore toepassingen in estuaria, natuurlijke havens en near-shore-locaties.

Het project is ontstaan ​​uit de ambities van een groep maritieme en energie-ingenieurs die SolarDuck hebben opgericht om een ​​actieve rol te spelen om een emissievrije wereld dichterbij te brengen. Toen zij zich realiseerden dat zonne-energie de goedkoopste en meest efficiënte vorm van hernieuwbare energie is voor veel steden, eilanden en regio's over de hele wereld, maar ontoegankelijk voor veel van deze regio's vanwege landschaarste, begon het team het project om zonnepanelen offshore te laten ‘zweven’.

Bureau Veritas is vanaf de ontwerpfase bij het project betrokken. De AiP betreft de ontwerpmethodologie van de structuur van de unit en valideert de relevante onderdelen tegen de richtlijn NI631 over het certificeringsschema voor mariene hernieuwbare energietechnologie en richtlijn NI572 over de classificatie en certificering van drijvende offshore windturbines. Deze richtsnoernota's bevatten de vereisten om nieuwe mariene hernieuwbare energietechnologie te certificeren.

Meer dan dertig jaar

Don Hoogendoorn, CTO van SolarDuck: “In de tien jaar die ik werk in de maritieme industrie heb ik geleerd hoe ik betrouwbaarheid, onderhoudsgemak en veiligheid van een ontwerp kan optimaliseren, en het tegelijkertijd kostenefficiënt kan houden. Bij SolarDuck streven we ernaar systemen te ontwerpen die meer dan dertig jaar meegaan, zoals ik gewend was te doen toen ik schepen bouwde. Het krijgen van externe officiële validatie dat ons systeem presteert zoals het hoort, maakt me trots.”

Koen Burgers, CEO van SolarDuck: “Bureau Veritas is een sleutelnaam in de maritieme industrie en staat bekend om de certificering van maritieme constructies. We zijn enorm dankbaar voor hun steun en samenwerking bij het certificeren van onze technologie en het stellen van de eerste normen voor de offshore drijvende zonne-energie industrie.”

Paul Shrieve, Vice President Offshore & Services bij Bureau Veritas Marine & Offshore: "Voortbouwend op onze ervaring in de maritieme en offshore markt hebben we SolarDuck tijdens deze innovatieve reis ondersteund door risico's te beoordelen, regelgeving te analyseren en de algehele prestaties van de veiligheid van het afmeren te verbeteren. We zijn er trots op deel uit te maken van de onderneming en bij te dragen aan het betrouwbaar maken van deze geavanceerde oplossing.”

Partners Maritiem Nederland