Britse schepen welkom voor onderhoud in Nederland | Maritiem Nederland
Nieuws
De onlangs opgeleverde Hendrika Jacoba GY 127 is een van de Nederlandse kotters die onder Britse vlag varen.

Britse schepen welkom voor onderhoud in Nederland

redactie | vrijdag 9 april 2021
Toeleveranciers, Scheepsbouw, Visserij

Vissersschepen uit Groot-Brittannië mogen voor onderhoud toch weer gebruik maken van meer scheepswerven in Nederland. Na een succesvolle lobby van Metaalunie en VNO-NCW samen met onder meer Netherland Maritime Technology (NMT) en branchevereniging VisNed heeft het ministerie van LNV hierover nieuwe afspraken gemaakt met de Europese Commissie. 

Vanwege Brexit konden onder meer kotters die onder Britse vlag varen niet meer terecht bij sommige Nederlandse scheepswerven en toeleveranciers voor onderhoud en reparatie. De betreffende havens waren over het hoofd gezien bij de invoering van de Brexit in januari. Britse schepen worden sindsdien aangemerkt als schepen uit 'derde landen'. Daarbij was tot schrik van ondernemers geen rekening gehouden met bedrijven in havens die voor hun bestaan afhankelijk zijn van scheepsonderhoud.

Van Yerseke tot Lauwersoog

De havens van Urk, Stellendam, Den Helder, Den Oever, Yerseke, Oude Schild en Lauwersoog zijn nu alsnog aangewezen als onderhoudshaven. De vissersschepen moeten wel eerst hun vis lossen in andere havens en mogen pas na controle van het ruim doorvaren naar de desbetreffende werf.

“We zijn blij dat het ministerie dit op korte termijn heeft recht gezet”, zegt Monique van der Voort, regiosecretaris Noordwest van Metaalunie. “Dit besluit is goed voor de visserijwerven en de regio, maar ook voor een hele keten van toeleverende, kleine mkb-maakbedrijven."

 

Partners Maritiem Nederland