Boskalis neemt groot belang in Fugro | Maritiem Nederland
Nieuws
Op het moment dat het niet goed ging met het speuren naar olie- en gasreserves, ging de ‘Fugro Discovery’ op zoek naar resten van de verdwenen MH370. Foto: Fugro

Boskalis neemt groot belang in Fugro

Redactie | maandag 10 november 2014
Offshore, Boskalis

Het recent verworven belang van 15 procent in Fugro is volgens Boskalis geen voorteken van een nieuwe monsterovername.

Boskalis heeft een belang van 15 procent genomen in bodemonderzoeker Fugro. Dat maakte de baggeraar - die na overnames van Smit, Dockwise en Fairmount is uitgegroeid tot een complete maritieme dienstverlener - op 7 november bekend. Boskalis verklaarde dat Fugro een interessant bedrijf voor ze is. Zo is zeebodemonderzoeker Fugro een partij die al in een vroeg stadium betrokken is bij het exploiteren van offshore olie- en gasvelden en dat kan vermoedelijk interessante samenwerkingsverbanden opleveren met Boskalis’ offshore divisie en dochterondernemingen Dockwise en Fairmount.

Het aandeel Fugro daalde dit jaar van 48,76 euro in mei tot 14,07 euro op 7 november toen Boskalis de aandelen (14,8%) inkocht voor naar schatting 130-150 miljoen euro. Op 10 november maakte Boskalis bekend dat ze haar aandeel fractioneel verhoogde tot 15%. Boskalis is niet voornemens Fugro in te lijven en een overnamebod te doen, aldus een reactie van Boskalis’ topman Peter Berdowski.

Analisten vermoeden dat er een derde partij zit achter de stap van Boskalis om een belang op te bouwen in Fugro. Investeringsmaatschappij HAL heeft een belang zowel in Boskalis (34 procent) als in SBM Offshore (13 procent). De investeringsmaatschappij heeft een groot belang bij een consolidatieslag bij beursgenoteerde toeleveranciers aan de grote oliemaatschappijen. Boskalis heeft zich niet bij Fugro ingekocht zonder overleg met Boskalis’ grootaandeelhouder HAL, aldus analist Quirijn Mulder van ING tegen het FD.

Volgens analist Martijn den Drijver van SNS Securities willen grote olie- en gasbedrijven alleen zaken doen met bedrijven waar ze alles in één keer kunnen regelen, aldus het FD. Nauwere samenwerkingsverbanden tussen Fugro en Boskalis passen perfect in dat plaatje.

Partners Maritiem Nederland