Boomkorkotter Z91 Franson te water in Gdansk | Maritiem Nederland
Nieuws
De Z91 Franson heeft de maximale tonnage en lengte die is toegestaan onder Belgische maritieme regelgeving.

Boomkorkotter Z91 Franson te water in Gdansk

redactie | dinsdag 25 mei 2021
Scheepsbouw, Visserij

Het casco van de 38 meter lange boomkorkotter Z91 Franson is te water gelaten op de werf in Gdansk van Damen Maaskant. Het casco is nu op transport van Polen naar Stellendam, waar het schip wordt afgebouwd voor de Belgische rederij Long Ships. 

Tijdens de ceremonie voor de Z91 Franson, bedankte eigenaar Eddie Cattoor van Rederij Long Ships de medewerkers van de werf in Gdansk voor al hun werk gedurende de strenge winter. “Ik verwacht veel van de Franson. Eerst en vooral dat er voedsel uit de wijde zeeën wordt aangevoerd. Voedsel, noodzakelijk om de gestaag groeiende wereldbevolking te kunnen blijven bevoorraden. Ook zal ze een economisch belangrijke rol vervullen door bij te dragen aan de Vlaamse economie, aan de werkgelegenheid in de havens en de vishandel, en door het bieden van levensonderhoud aan onze Vlaamse vissers.”

De vissers gaan op de Franson plezier in hun werk hebben, want het is een veilig, efficiënt en ergonomisch schip. "Een schip dat aan alle moderne en eigentijdse vereisten voldoet en daarnaast zal worden afgeleverd met de beste accommodatie voor de bemanning, die vele dagen op zee hard moet werken", aldus Cattoors.

De Franson is een nieuw ontwerp, de BT3808. De kotter heeft de maximale tonnage en lengte die binnen de Belgische maritieme regelgeving zijn toegestaan. Maaskant heeft het ontwerp aangepast om tijdens het trawlen 12 procent meer trekkracht te realiseren.

Van Skagerak tot Golf van Biskaje

Rederij Long Ships is in 1934 opgericht door de gootvader van de huidige eigenaar. De jongste toevoeging aan de vloot zal de Z90 Francine vervangen. Het schip gaat het hele jaar door vissen in de Noordzee en het Skagerak, en ‘s zomers in de Golf van Biskaje.

Partners Maritiem Nederland