Bakker Sliedrecht deed engineering voor schip De Beers | Maritiem Nederland
Nieuws
Het grootste en meest complexe schip dat wordt ingezet voor diamantwinning verlaat de scheepswerf in Mangalia.

Bakker Sliedrecht deed engineering voor schip De Beers

redactie | woensdag 10 november 2021
Toeleveranciers, Scheepsbouw, Grootste schepen

Twee jaar nadat Damen Shipyards en Bakker Sliedrecht een samenwerking aangingen voor de bouw van het nieuwe schip van De Beers Marine Namibia, is het schip opgeleverd. Bakker Sliedrecht verzorgde de volledige elektrische engineering, elektrische systeemintegratie en inbedrijfsstelling van ruim 150 meter schakelkasten.

Het 177 meter lange schip 'AMV3' is het grootste en meest complexe schip voor diamantwinning ter wereld. Het schip werd door Damen gebouwd op zijn scheepswerf in het Roemeense Mangalia. Daar werd het na een proefvaart opgeleverd. Momenteel ligt de AMV3 in Kaapstad, Zuid-Afrika, waar de installatie voor het winnen van diamanten wordt geïnstalleerd.

Integratie vanaf de tekentafel

Bakker Sliedrecht was binnen het nieuwbouwproject verantwoordelijk voor de gehele elektrische systeemintegratie van het schip. Het engineerde vanaf de tekentafel alle elektrische installaties. Van de elektrische voortstuwing via dieselgeneratoren tot de schakelborden, van het distributienetwerk van hoogspanning naar laagspanning tot de integratie van complexe systemen zoals het Dynamic Positioning (DP2) systeem, dat gebruik maakt van zeven boegschroeven en zes generatoren. Daarnaast leverde Bakker Sliedrecht ruim 150 meter aan schakelkasten voor de laagspanning aan boord.

Bijzondere samenwerking 

De samenwerking tussen bouwer en systeemintegrator was op meerdere punten bijzonder. Tijdens de engineering van het schip werkten teams van Damen en Bakker Sliedrecht nauw samen, zelfs op elkaars kantoor. ,"Wij hebben open en transparant samengewerkt. Dat heeft voor beiden goed gewerkt en uiteindelijk bijgedragen aan een hogere kwaliteit, meer efficiëntie en kosteneffectiviteit”, aldus projectmanager Fred Hordijk van Bakker Sliedrecht.

Bakker Sliedrecht reist binnenkort nog naar Kaapstad om ter plekke enkele schakelborden in bedrijf te stellen en wat kleine restpunten op te lossen. Daarna zal nog een proefvaart met het schip gemaakt worden.

Uitdagingen tijdens Covid-19

"Het project is kortgeleden succesvol afgerond, maar er zijn zeker uitdagingen geweest", vertelt Hordijk. "We hebben bijvoorbeeld een behoorlijk aantal schakelkasten in een hele korte tijd, onder moeilijke omstandigheden, midden in de pandemie gebouwd en opgeleverd. Dat maakte het heel bijzonder. Door ons flexibel op te stellen en de schakelkasten later af te bouwen op locatie, hoefde de bouw van het schip niet te stagneren en kon Damen de AMV3 op tijd opleveren.”

Bron: Bakker Sliedrecht

Partners Maritiem Nederland