Augustus is weer de maand voor de grote strandschoonmaak | Maritiem Nederland
Nieuws
Op het strand liggen niet alleen plastic verpakkingen maar ook netten, touwen en vispluis (foto: Stichting De Noordzee)

Augustus is weer de maand voor de grote strandschoonmaak

redactie | donderdag 12 juli 2018
Visserij

Voor het zesde jaar op rij gaat stichting De Noordzee met een grote groep vrijwilligers in twee weken tijd het strand schoonmaken, van Cadzand tot Schiermonnikoog. De Boskalis Beach Cleanup Tour eindigt op 15 augustus met de presentatie van de resultaten op het strand van Zandvoort. 

In de afgelopen vijf jaar heeft de Tour met behulp van bijna 10.000 vrijwilligers 72.355 kg afval opgeruimd. Meer dan 10.000 volle vuilniszakken. De inhoud bestaat voor 93 procent uit plastic in de vorm van willekeurige restjes, doppen, snoep-, chips- en snackverpakkingen, ballonnen en sierlinten. Daarnaast zijn het vooral netten, touwen en vispluis. Per 100 m liggen er zo’n 370 vervuilende afval items op het strand, een volle vuilniszak met een gewicht van gemiddeld 6,9 kg.

Voor de duur van de tour is de Noordzeekust in 30 etappes opgedeeld. Per dag worden er tegelijkertijd twee etappes gelopen: één etappe in het noorden en één etappe in het zuiden van het land. Wie van de Nederlandse stranden houdt, zich zorgen maakt over de vervuiling en graag wil helpen schoonmaken, kan zich aanmelden via Beachcleanuptour.nl. Dit jaar hebben zich al 2300 vrijwilligers aangemeld.

OP de website zijn alle etappes te vinden, de start- en finishlocatie, de af te leggen afstand en de verzameltijd. Na twee weken finishen de noord- en zuidroute tegelijkertijd in Zandvoort met een presentatie van de resultaten en een mooi eindfeest voor alle deelnemers.

Partners Maritiem Nederland