Amsterdam kleurt groen met elektrische patrouilleboten | Maritiem Nederland
Nieuws

Amsterdam kleurt groen met elektrische patrouilleboten

redactie | dinsdag 2 november 2021
Scheepsbouw, MET Event

Bij het Scheepvaartmuseum in het maritieme hart van Amsterdam zijn drie volledig elektrische Damen Patrol Vessels gedoopt. Twee van de schepen, de Waterpieper en Waterhoen, zijn gebouwd in opdracht van de gemeente Amsterdam, patrouilleschip P55 voor de Politie Eenheid Amsterdam.

Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam, greep de doopceremonie aan als een demonstratie van het belang van duurzaamheid voor de stad. Janis Tamsma, hoofd van de eenheid Politie Operaties Amsterdam, en Esmeralda Wallast Groenewoud, directeur Toezicht en Handhaving Openbare Ruimte (THOR), doopten de twee andere patrouilleschepen.

De drie schepen worden ingezet voor algemene patrouilletaken in en rond de grachten van Amsterdam. Elk is 13,5 meter lang en uitgerust met een enkele 130kW elektromotor aangedreven door een batterijpakket van EST-Floattech (273kWh voor Waterpieper en Waterhoen resp. 136kWh  voor de P55). De topsnelheid is 16 km/u en bij een gemiddelde snelheid kunnen ze een hele dag werken voordat ze moeten worden opgeladen. De P55 is ook uitgerust met een dieselgenerator voor extra actieradius indien nodig.

De accommodatie bestaat uit een stuurhut met een dinette met rondom zicht, elk met een sanitaire ruimte en een kombuis beneden. De rompen voor de schepen zijn gebouwd op de Damen-werf in Polen en vervolgens verscheept naar Hardinxveld voor afbouw en levering.

Burgemeester Halsema van Amsterdam tijdens de doopceremonie (foto: Damen Shipyards). Tekst gaat verder onder de foto.

Bijdragen aan duurzaam milieu

“De nieuwe emissievrije schepen zijn een welkome aanvulling voor onze vloot en we hebben de samenwerking met Damen als prettig en constructief ervaren”, zegt Mike Moerman, Inspecteur Vaarwegen, team Nautisch Toezicht, THOR. “Door de recente gunning voor de bouw van twee extra patrouillevaartuigen kunnen we deze samenwerking voortzetten.”

Jeroen van Woerkum, Commercieel Manager bij Damen Shipyards Hardinxveld, voegt toe: “We zijn erg blij dat we meer van de beproefde DPV 1304 patrouilleboten kunnen leveren aan de gemeente Amsterdam en haar politie. Ze zijn ideaal voor operaties in beperkte binnenwateren en met hun volledig elektrische voortstuwing zullen ze hun taken schoon en stil uitvoeren en daarmee bijdragen aan een duurzaam milieu.”

Nog twee in bestelling

Damen heeft in het verleden patrouilleboten geleverd aan de gemeente Amsterdam. In 2004 leverde het een DPV 1304 met conventionele dieselaandrijving en in 2013 nog een met het eerste elektrische hybride aandrijfsysteem. Nog twee Damen Patrol Vessels 1304 Electric zijn besteld voor levering in 2023.

Hieronder een bovenopname van de P55, de nieuwe patrouilleboot van Politie Eenheid Amsterdam (foto: Damen Shipyards).

Partners Maritiem Nederland