Aegir maakt maidentrip | Maritiem Nederland
Nieuws
Aegir op weg naar Huisman in Schiedam

Aegir maakt maidentrip

Erik van Huizen | woensdag 6 februari 2013
Offshore, Scheepsbouw

Het diepwaterconstructieschip ‘Aegir’ van Heerema is begonnen aan zijn maidentrip. De eerste reis gaat van het Zuid-Koreaanse Okpo Bay via Xiamen, Singapore en Kaapstad naar Rotterdam.

Tijdens de trip wordt geen werk voor klanten verricht. Wel werd in China de eerste pipe reel aan boord gezet. “Medio maart lopen we Rotterdam binnen”, vertelt Bram van Koert van Heerema. “Daar gaan we dan zowel de R/J toren als de las- en pijpbewerkingsstations installeren. Hierna gaan we de zee op om de eerste tests uit te voeren.”
Heerema gaat de Aegir (210 x 46 meter) wereldwijd inzetten voor pijpleggen tot op zeedieptes van 3.500 meter. Het schip heeft daarvoor een 4.000 mT mastkraan en een R/J Lay toren met bijbehorende las- en pijpbewerkingsstations aan boord.
De eerste klus voor de Aegir is het installeren van subsea manifolds en productie pipelines in de Golf van Mexico. Daarna volgt een gemixte klus met pijpleggen en installatiewerk in Australië.
De Aegir heeft volgens Van Koert een relatief kleine hijscapaciteit. “De grote semi-subs hebben bijna allemaal het dubbele. Maar voor een monohull heeft de Aegir wel een grote hijscapaciteit. Daarvan zijn er al wel een aantal in de vaart zoals de ‘Borealis’, ‘DB-50’ en ‘Oleg Strashnov’. Er zijn echter (nog) geen schepen met de combinatie hoge capaciteit diepwater pijpleggen en een kraan van dit formaat. Dat maakt de Aegir relatief uniek.”

Partners Maritiem Nederland