300 miljoen aan orders voor Huisman | Maritiem Nederland
Nieuws
Voor Van Oord levert Huisman een kraan die de 900 ton kraan aan boord van windmoleninstallatieschip Aeolus vervangt.

300 miljoen aan orders voor Huisman

Huisman boekte onlangs een serie orders ter waarde van 300 miljoen euro en na eerdere berichten van Huisman over gedwongen ontslagen, leidt dit tot een mooi stukje werkgelegenheid voor de ontwerpafdeling in Schiedam en de productielocaties in Tsjechië, China en Nederland.

De Schiedamse specialist in offshore kranen, offshore boortorens en pijpenleginstallaties maakte op 24 augustus een serie orders bekend voor Nederlandse spelers in de zwaartransport-, windmoleninstallatie- en offshoremarkt. Het betreffen dertien kranen voor uiteenlopende schepen.

Voor BigLift Shipping, onderdeel van de Spliethoff Groep, levert Huisman twee mastkranen met een hijscapaciteit van 900 ton per stuk. Deze kranen komen aan boord van BigLifts derde Happy-S type schip ‘Happy Sun’. Het nieuwgebouwde schip wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2018 opgeleverd.

Voor Van Oord levert het Schiedamse bedrijf een zogenaamde ‘Leg Encircling Kraan’ voor met een hijscapaciteit van 1.600 ton. Deze kraan vervangt de 900 ton kraan aan boord van Van Oords windmoleninstallatieschip ‘Aeolus’, waardoor Van Oord grotere windturbines in dieper water kan installeren. Levering staat gepland begin 2018.

Ter uitbreiding van hun huidige vloot bouwt OOS International twee nieuwe semi submersible accommodatie kraanschepen. Voor elk van deze nieuwe schepen zal Huisman twee 2.200 ton offshore mast kranen met diepwaterlieren en twee ‘telescopic access bridges’ leveren. De twee semi’s worden gebouwd voor de offshore olie- en gasindustrie, de offshore windmarkt en voor het ontmantelen van oude productieplatforms. De levering staat gepland voor 2019.

Voor Boskalis zal Huisman een 300 ton offshore mast kraan leveren voor aan boord van een van zijn bestaande F-klasse zwaartransportschepen, welke Boskalis ombouwt tot een offshore transport- en installatiekraanschip. De levering van de kraan staat gepland voor eind 2017.

Tot slot kondigt Huisman aan een ‘tub mounted kraan’ met een hijscapaciteit van 5.000 ton te leveren voor Allseas. Deze kraan komt aan boord van de ‘Pioneering Spirit’ te staan en rust op een zwenklager met een diameter van 20 meter. In 2018 moet de Pioneering Spirit naar een haven komen om deze kraan te installeren.

Partners Maritiem Nederland