maandag 12 april 2021

De productiecapaciteit van hernieuwbare brandstoffen en grondstoffen voor de chemie in Rotterdam kan binnen enkele jaren verdubbelen. Het Finse Neste is van plan op de Maasvlakte een tweede raffinaderij te bouwen. De definitieve beslissing tot die enorme investering, zo’n 1,5 miljard euro, volgt later dit jaar maar de keuze voor Rotterdam als locatie is niet lichtzinnig genomen.
maandag 12 april 2021

Over anderhalf jaar is het dan echt zover: de ruggengraat van 5G wordt geveild. In september 2022 wordt de 3,5 GHz band in drie blokken aangeboden aan mobiele operators, meldde staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) vlak voor kerst aan de Tweede Kamer. Bestaande gebruikers moeten dan weg zijn. Het Britse bedrijf Inmarsat – dat onder meer voor maritieme non-profit-nooddiensten afhankelijk is van een deel van hetzelfde spectrum – weigert dat te accepteren en spande een rechtszaak aan. Wat staat er op het spel en wat zijn de oplossingen?
maandag 12 april 2021

“De beschikbaarheid van goed geschoold personeel pleit voor Rotterdam”, zegt directeur Bart Leenders over de keuze van Neste om een nieuwe raffinaderij voor hernieuwbare brandstoffen op de Maasvlakte te bouwen. Het gesprek met Cees Alderliesten, beleidsadviseur Onderwijs & Arbeidsmarkt bij ondernemersorganisatie Deltalinqs, laat zien dat de aanwezigheid van goed gekwalificeerde technische medewerkers in het haven- en industriegebied allerminst vanzelfsprekend is. De haven van Rotterdam mag nog zo’n sterke reputatie hebben, jongeren uit de regio staan niet te trappelen om er te gaan werken. “Dit vraagt om permanente aandacht.”
maandag 12 april 2021

In de rubriek ‘KVNR-lid aan het woord’ komt iedere maand een rederij aan het woord die is aangesloten bij de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders. Deze maand: Vertom Groep, al 45 jaar experts in maritieme dienstverlening. Actief in breed palet aan maritieme diensten: (tanker)bevrachting, agenturen, maritieme en industriële cleaning, technisch management, crewing, en een lijndienst naar het Caribisch gebied. Vertom heeft ambities en nieuws: ze gaan bouwen.
woensdag 7 april 2021

Nooit eerder veroorzaakte een groot containervrachtschip zo’n grote blokkade in het Suezkanaal als de Ever Given op 23 maart. Het zal nog jaren duren voordat het incident is opgehelderd, voorspelt de Gentse hoogleraar maritieme techniek Evert Lataire. Ondertussen vreest loods Tjitte de Groot voor het lot van zijn Egyptische collega's.
maandag 15 maart 2021

Op 25 en 26 januari vond in Nederland de Climate Adaptation Summit 2021 plaats. Boris Johnson, Emmanuel Macron, Angela Merkel, Narendra Modi en tal van andere regeringsleiders betraden het (virtuele) podium om hun zorgen over klimaatadaptatie te delen. “Heel indrukwekkend”, vindt Niels de Bruijn, Director Dredging bij Van Oord. “Dat geldt ook voor de actieagenda die nu is opgesteld. Het is het begin van een reis, het eerste stapje op een lange weg. Maar wij zouden nú actie willen zien. Het is tijd dat er wat gebeurt en dat er projecten op de markt komen.” Voor de realisatie van deze klimaatadaptatieprojecten zijn Nederlandse waterbouwers uitstekend geëquipeerd. Ook Van Oord verwacht zijn ‘fair share’ binnen deze nieuwe markt te verwerven.
maandag 15 maart 2021

Damen Shipyards heeft weer een stap gezet in zijn ambitie om in 2030 voor elk soort schip een duurzame variant te hebben. De Electric Cutter Suction Dredger ECSD650 kan volledig elektrisch op maximaal 18 meter diepte baggeren.
maandag 15 maart 2021

Een eerste klimaatneutraal schip in 2023 en een CO2-neutrale vloot in 2050. De grootste maritieme vervoerder ter wereld, A.P. Møller-Maersk, wil helemaal af van stookolie. Aan hoofd Innovatie Jacob Sterling de taak om de ‘groene’ scheepsaandrijving en brandstof van de toekomst te creëren. Of te vinden. “De druk om schoner te varen, is groot. We moeten wel.”
maandag 15 maart 2021

Een wereldprimeur voor de Vlaamse kust. Jan De Nul Group voerde er strandsuppleties uit met 90 procent CO2-uitstootreductie. Daar zorgde drop-in biobrandstof en een aanbesteding met focus op duurzaamheid voor.
maandag 15 maart 2021

In een afgelegen gebied in het noordwesten van Canada bouwde Boskalis de afgelopen drie winters mee aan een nieuwe LNG-exportterminal. Nauwkeurig baggeren, moderne software en rekening houden met flora en fauna. “Dit was meer dan alleen zand verplaatsen.”