maandag 14 juni 2021

Sinds vorig jaar is het maximale zwavelgehalte in stookolie voor de scheepvaart verlaagd naar 0,5%. Schepen mogen alleen nog hoogzwavelige stookolie (HFO) aan boord hebben als ze voorzien zijn van een scrubber die de zwaveloxiden uit de schoorsteen wast. Onderzoekers in vakblad Science stellen dat hiermee de lucht schoner wordt maar het water viezer en maken zich zorgen over de gevolgen van toxische stoffen voor het mariene ecosysteem. Hoe gevaarlijk is dat?
woensdag 9 juni 2021

Door de Covid-19 pandemie zaten vorig jaar duizenden zeevarenden vast op hun schip. Inmiddels lukt het beter om bemanningsleden af te lossen, maar de internationale reisbeperkingen maken het nog steeds lastig voor zeevarenden om naar huis of schip te reizen. Hierdoor kunnen zij haast niet deelnemen aan het reguliere vaccinatieprogramma tegen Covid-19. Om deze reden start de KVNR vanaf 9 juni een vaccinatieprogramma voor zeevarenden werkzaam op zeeschepen die onder Nederlandse vlag of in Nederlands beheer varen.
dinsdag 18 mei 2021
China, Korea, Greenpeace en Japanse vissers zijn laaiend dat Japan in 2022 wil beginnen met het lozen van meer dan een miljoen ton koelwater van de kerncentrale in Fukushima in de Grote Oceaan. Dus rijst de vraag of dat een goed óf een gevaarlijk plan is.
dinsdag 18 mei 2021

Kooiman Marine Group heeft een gezonde groeiambitie, waarbij het aantrekken en ook het behouden van goede vakmensen de basis is. Om de werving van technisch talent naar een hoger plan te brengen, trok de maritieme dienstverlener Pieter van Bodegom aan die zich hier als corporate recruiter vol voor inzet. “Van de combinatie mens en techniek heb ik mijn werk kunnen maken. Geweldig toch!”
maandag 17 mei 2021

Drones, een haven vol IoT sensoren, autonome schepen en slimme software. Qua techniek is er al veel mogelijk en de uitdagingen waar de haven voor staat zijn dan ook niet technologisch van aard, zegt Oscar van Veen, hoofd digitale innovatie bij Havenbedrijf Rotterdam. “De haven is een enorme playground waar gave, impactvolle dingen gebeuren, daar kun je heel veel innovatie doorvoeren. Maar hoe gaan we met die techniek om? Hoe krijgen we de mensen en organisaties mee?”
vrijdag 14 mei 2021

Schepen hebben een aanzienlijke impact op het milieu tijdens de bouw, het gebruik en wanneer ze worden gesloopt. Nieuwe benaderingen en composietmaterialen om staal te vervangen – nog steeds populair vanwege zijn sterkte en lage kosten – maken schepen duurzamer, beter recycleerbaar en minder lawaaiig maken voor het mariene milieu.
woensdag 12 mei 2021

Begin juli is de eerste grote stap in het ambitieuze plan van Zero Emission Services (ZES) om elektrische binnenvaart mogelijk te maken. Dan zal het zal het eerste schip met batterijcontainers van ZES gaan varen. De echte uitdaging volgt dan nog. “Het is een systeemwijziging. Alle partijen in dat systeem moeten tegelijk een stap naar voren doen.” Intussen staat BCTN in de startblokken om de tweede afnemer van ZES-packs te worden.
woensdag 12 mei 2021

Wordt waterstof dé brandstof van de toekomst die de binnenvaart gaat vergroenen? De bouw van waterstofschip ‘Antonie’ van Lenten Scheepvaart moet bewijzen dat het kan, om zo de weg vrij te maken voor andere schippers die willen verduurzamen. Maar daar is meer voor nodig dan pionierende schippers die de sprong in het diepe willen wagen. “Verduurzaming is een opgave van de hele keten.”
woensdag 12 mei 2021

De covid-19 pandemie raakt iedereen in de wereld. Ook op de scheepvaart heeft corona een enorme impact. Zo zaten duizenden bemanningsleden het afgelopen jaar vast op de schepen waar zij werken, zonder een idee te hebben wanneer zij eindelijk afgelost konden worden. Het Maritiem Museum in Rotterdam heeft in samenwerking met de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) en de Vereniging Maritiem Gezinskontakt (VMG) de coronaverhalen van deze bemanningsleden verzameld. In de tentoonstelling ‘De stem van zeevarenden’ zullen deze vanaf 25 juni te zien zijn.
woensdag 12 mei 2021

Koninklijke BLN-Schuttevaer en CBRB, de twee brancheverenigingen voor binnenvaartondernemers, zijn op weg om hun fusie te beklinken. Omdat ook de ondersteunende organisaties EICB (innovatie), BVB (promotie) en BTB (telematica) opgaan in één aparte uitvoeringsorganisatie, lijkt er een einde te komen aan de fragmentatie in de binnenvaartsector. “We zitten heel dicht bij elkaar”, zegt CBRB-voorzitter Paul Goris, die ook de kandidaat-voorzitter is van de fusievereniging. “Door de expertise, capaciteiten en netwerken te bundelen, ontstaat een brede vereniging die de euro van de leden efficiënter tot z’n recht kan laten komen. Een goede basis om op één koers verder te gaan.”