maandag 2 augustus 2021

Om de naamsbekendheid en het netwerk te vergroten, gaf het Zeekadetkorps Nederland (ZKKNL) vorig jaar een presentatie tijdens de ledenvergadering van de KVNR. In coronatijd konden veel activiteiten niet doorgaan, maar dit jaar pakken de lokale zeekadetkorpsen de draad weer op. Voorzitter Bart Escher vertelt vol trots over “het best bewaarde geheim van Nederland”.
donderdag 15 juli 2021

Het Antarctische Research & Supply Vessel Nuyina – spreek uit: noy-yee-nah – is een van de meest geavanceerde wetenschappelijke onderzoeksschepen ter wereld. Het complexe project wordt sinds 2016 geleid vanuit Vlissingen door Damen Naval. In juli maakt de ARSV Nuyina zijn eerste proefvaart in de Noordpoolregio. Daarna wordt het schip opgeleverd aan operator Serco.
donderdag 15 juli 2021

Als mariniers een gegijzeld zeeschip of maritiem platform vanuit een boot of helikopter moeten boarden, lopen ze grote risico’s. Het is vaak immers niet bekend waar de gijzelnemers zich bevinden en in welke mate ze zijn bewapend. Om tevoren de situatie aan boord in kaart te brengen en snel actie te ondernemen, experimenteert de marine nu met drones en flight suits. Met zo’n flight suit kun je zelfstandig vliegen en bijvoorbeeld op een schip landen. Ook voor andere acties, waarbij hoogteverschillen overwonnen moeten worden, lijkt dit hulpmiddel een welkome aanvulling.
dinsdag 13 juli 2021

De klus van kapitein-luitenant ter zee Jan Wijchers zit erop. Zes maanden lang gaf hij leiding aan de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1). Het NAVO-vlootverband – met mijnenjagers uit onder meer Nederland, België, Duitsland, Estland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk – ruimde in totaal 72 historische mijnen voor de Deense kust en voor de Estse kust tijdens operatie Open Spirit. In juni maakten de mijnenjagers deel uit van de jaarlijkse grote NATO-oefening BALTOPS, waar ook fregatten, amfibische eenheden en onderzeeboten aan deelnemen. Hier oefende het vlootverband van commandant Wijchers onder meer met het mijnenvrij maken van de vaarroutes in een conflictgebied.
dinsdag 13 juli 2021

Overheden die waterkeringen laten bouwen tegen de stijgende zeespiegel, kunnen het risico van overstromingen voor hun burgers juist vergroten – als ze geen rekening houden met de ‘veilige ontwikkelingsparadox’, aldus Jeroen Aerts, hoogleraar water- en klimaatrisico’s aan de VU Amsterdam.
dinsdag 13 juli 2021

Nautische vaardigheid leer je in de praktijk. Wie beroepsmatig het water op gaat in een kleine boot, hoeft geen Groot Vaarbewijs te hebben maar moet wel deskundig zijn. Het NauPro vaarbewijs is een gloednieuwe praktijkopleiding waar allerlei beroepsgroepen les krijgen in bootbeheersing en veiligheid. Maritiem Nederland liep mee op de allereerste trainingsdag.
woensdag 16 juni 2021

Zeilende scheepvaart keert terug. Er zijn op dit moment wereldwijd transportschepen in aanbouw die gedeeltelijk of helemaal worden voortgestuwd door windkracht. Transporteurs verwelkomen het duurzaam vervoer. Classificatiebureaus DNV GL en Bureau Veritas hebben de veiligheid en bedrijfszekerheid van windvoortstuwing voor zeeschepen positief beoordeeld.
dinsdag 15 juni 2021

Methanol heeft al een jaar of zes de aandacht van universitair hoofddocent Sebastian Verhelst. Het onderzoek dat hij in 2015 in het Europese innovatieprogramma LeanShips opzette, gaat verder onder het nieuwe Europese programma FastWater. “Methanol is de handigste opslag van waterstofenergie.”
dinsdag 15 juni 2021

Bij de veerponten en -boten zijn opdrachtgevers serieus bezig met de vergroening van hun vloot. Volgens NMT zijn in 2020 negentien schepen besteld. Het merendeel van de bestelde schepen zal elektrisch gaan varen. Verduurzaming is voor de (publieke) opdrachtgever erg belangrijk en het vaarprofiel van de schepen leent zich goed voor elektrisch varen. Met tien opdrachten voor de bouw van hybride en volelektrische ferries is Holland Shipyards Group uitgegroeid tot marktleider in dit segment. Een gesprek met commercieel directeur Marco Hoogendoorn.
maandag 14 juni 2021
Niet alleen de luchtvaartsector ligt flink onder vuur door zijn uitstoot van broeikasgassen; ook de scheepvaart moet volgens internationale afspraken flink vergroenen. Een pittige opgave, maar eentje waarvoor zo’n twintig partijen uit de maritieme sector samen met Marin de handen uit de mouwen steken. Het doel: machinekamers voor diverse scheepstypen die een stuk minder broeikasgassen uitstoten.