'We staan zelf ook te kijken van wat dit schip kan’ | Maritiem Nederland
Techniek&Innovatie

Eerste onbemande offshore inspectieschip met duikrobot aan boord


'We staan zelf ook te kijken van wat dit schip kan’

Op 10 november presenteerde bodemonderzoeker Fugro het eerste offshore gecertificeerde survey schip dat een onderwaterrobot kan lanceren. Het schip kan offshore pijpleidingen, constructies en kabels inspecteren. 

Het schip haalt volgens Fugro dezelfde data offshore op als de 53 m lange en 30 bemanningsleden tellende schepen uit de vloot van Fugro. 'We staan er zelf ook van te kijken wat dit schip allemaal kan,' aldus Ivar de Josselin de Jong, directeur remote operations bij Fugro. Het schip communiceert via een satellietverbinding, kan maximaal 14 dagen offshore blijven en bespaart 95% CO2-uitstoot.

'Cruciaal voor dit schip zijn stabiele betrouwbare satellietverbindingen', aldus De Josselin de Jong. Je moet zo'n verbinding zien als een skilift met een bepaalde capaciteit, waar je steeds een slot krijgt om data heen en weer te sturen. Meer gebruikers zorgen voor een langere wachttijd tussen de momenten waarop data heen en weer kan, en een tragere verbinding. 'We hebben afspraken gemaakt met onze satelliet providers om bandbreedte te reserveren, zodat we het schip altijd kunnen besturen.' De witte 'bol' voor satellietcommunicatie neemt dan ook een groot deel van de dekruimte aan boord van het 12 m lange schip in.

Duikrobot

Bijzonder is verder dat de 'Fugro Orca' op afstand aangestuurd een duikrobot te water kan laten. Deze kan tot een diepte van 450 m pijpleidingen en andere offshore constructies inspecteren. Voor complexe operaties waarbij het schip manoeuvreert tussen kritieke offshore installaties, terwijl de duikrobot aan het werk is, zijn zeven mensen op de controlekamer nodig. Voor eenvoudiger werk om de zeebodem in kaart te brengen zijn drie operators nodig. 'Dat maakt het offshore survey werk een stuk aantrekkelijker voor technici,' aldus De Josselin de Jong. 'Schema's van een aantal weken aan boord en evenzoveel weken thuis zullen geleidelijk verdwijnen. We kunnen zo het werk beter inpassen in het leven van onze technici.'

Het schip vaart op een dieselmotor die als generator fungeert. Alle apparatuur, inclusief de voortstuwing, is elektrisch. Ondertussen staat er nog een klein accupakket aan boord. Deze plug in hybrid haalt de CO2-reductie niet zozeer uit deze configuratie, maar uit het feit dat voor operaties dichtbij de kust geen groot schip met dito hotelbedrijf voor 30 bemanningsleden hoeft uit te varen. 'Onze 53 m lange schepen verbruiken 2.500 l brandstof per dag, dit schip kan met 125 l per dag toe.'

Regelgeving

Bij drones zagen we dat regelgeving lang achterliep op bedrijven met interessante business cases voor onbemande vliegende objecten. Dat is hier ook aan de hand. 'Op een schip moet bemanning zitten,' zegt René de Vries, havenmeester in het Rotterdamse havengebied. Hij staat in Hoek van Holland aan de kade terwijl het schip proef vaart. 'Je kunt geen regelgeving maken voor techniek die er nog niet is. Ik zie dit soort innovaties echter graag in onze haven. Daarom hebben we na intensief overleg met de kustwacht en het ministerie van I&W hier een uitzondering voor kunnen maken.' Wel is het zo dat een guard vessel het onbemande schip van Fugro volgt, ook offshore. Dat is nu nog even nodig om de veiligheid aan te tonen.

Het op afstand bestuurde avontuur van Fugro eindigt niet bij dit schip uit de 'Blue Essence'-serie. Er zijn plannen voor een 18 m lang schip dat 30 dagen offshore kan blijven, en zelfs voor een 24 m lange versie die nog efficiënter moet gaan varen. Dat schip krijgt een moonpool, een gat in de bodem van het schip, waardoor zware apparatuur naar de zeebodem gelaten kan worden. Dan kan Fugro ook geotechnische werkzaamheden, zoals het nemen van monsters uit de zeebodem, op afstand uitvoeren.

Daarnaast werkt Fugro met subsidie van de RVO aan een zogenoemd ‘robodock’. Een drijvende aanmeerlocatie waar het schip autonoom brandstof kan bunkeren en daarna weer verder kan. ‘Met de komst van steeds meer offshore windparken voorzien we een grote vraag naar offshore inspecties rond de Noordzee. Als we op strategisch gekozen plaatsen – op rustige plekken in de Noordzeehavens – onze robodocks neerleggen, kunnen we de Noordzee bijzonder efficiënt vanaf de wal inspecteren,' besluit De Josselin de Jong.

Partners Maritiem Nederland