DEME’s Scheldt River zit vol met innovaties | Maritiem Nederland
Techniek&Innovatie
De Scheldt River is het tweede schip van DEME dat zowel op LNG als diesel (MDO) kan varen. Foto: Erik van Huizen

Baggerschip kan zowel op LNG als diesel varen


DEME’s Scheldt River zit vol met innovaties

Erik van Huizen | woensdag 1 november 2017
Scheepsbouw, Europort 2017

Veerle Hegge, echtgenote van de Antwerpse burgemeester Bart de Wever, heeft eind september in het Vlaamse Zwijndrecht de sleephopperzuiger Scheldt River van DEME gedoopt. De Scheldt River is het tweede baggerschip van de Belgische baggeraar dat zowel op LNG als diesel (MDO) kan varen. Het schip heeft een hopperinhoud van 8400 kuub en is uitgerust met verschillende innovaties om de uitstoot verder te beperken en het brandstofverbruik te verminderen.

Royal IHC in Krimpen aan den IJssel bouwde de Scheldt River (115,8 x 25 meter). Het baggerschip kreeg onder meer een nieuw ontwikkelde vleugelvormige boegschroeftunnel. De nieuwe vorm komt voort uit uitgebreide hydrodynamische analyses en verbetert de prestaties van de twee boegschroeven van elk 450 kW. En net als de eerder te water gelaten Minerva, is de nieuwste aanwinst van DEME voorzien van schroefdrukbesturing en de door IHC gepatenteerde tweetraps tandwielkast. Volgens DEME’s hoofd nieuwbouw Jan Gabriel verbruikt de River Scheldt daardoor minder brandstof omdat de motoren minder toeren hoeven te maken. “We hebben al jaren schroeven met een verstelbare spoed, maar samen met deze tandwielkast kunnen we tussen de 10 en 15 procent brandstof besparen.”

Verder beschikt de Scheldt River over een Dynamic Positioning & Dynamic Tracking (DP/DT) systeem. Vrij uniek in dit verband vindt Gabriel de hekschroef van 450 kW op het baggerschip. Deze moet er onder meer voor zorgen dat het schip een uitgezet track goed kan blijven volgen.

Tien dagen werken

In de machinekamer van de Scheldt River staan de twee dual fuel motoren van de Finse motorenfabrikant Wärtsilä. Aan stuurboord staat de 12V34DF met een vermogen van 5760 kW, aan bakboord de 9L34DF met een vermogen van 4500 kW. De RVS LNG tank heeft een capaciteit van 630 kuub, genoeg om tien dagen lang te kunnen werken. Het bunkeren van de LNG duurt ongeveer drie uur, waarna de brandstof via dubbelwandige leidingen naar de motoren wordt gebracht. Op de 535 kuub aan diesel kan de River Scheldt nog eens twintig dagen werken.

Hoewel LNG geldt als een relatief schone brandstof, kennen de LNG motoren nog wel het nadeel van het vrijkomen van methaanslip. Hierbij komt onverbrand methaan uit de uitlaat, wat de verbetering in de uitstoot van CO2 voor een deel teniet doet. Het varen op LNG zorgt er bij de Scheldt River voor dat de emissie van CO2 met ongeveer 15 procent vermindert. Dit kan in theorie tussen de 25 en 30 procent zijn. Gabriel weet al wel te vertellen dat Volvo volgend jaar met motoren gaat komen waarbij het lekken van methaan verleden tijd moet zijn.

‘Dankzij de tweetraps tandwielkast kunnen we tussen de 10 en 15 procent brandstof besparen’

Een ander probleem bij het gebruik van LNG op baggerschepen was altijd dat de motoren moeite hebben met variaties in de belasting. Maar volgens Gabriel heeft Wärtsilä daar met aanpassingen in het motormanagementsysteem inmiddels een oplossing voor gevonden. “Wärtsilä heeft dit nu onder de knie en vrijgegeven voor direct gebruik. We kunnen de variatie in belasting nu ook aan in LNG mode. En mocht het toch niet lukken, dan schakelen we alsnog over op diesel.”

Grootste snijkopzuiger

De Scheldt River maakt deel uit van vlootvernieuwing van DEME. Volgend jaar volgt de sleephopperzuiger Bonny River, een jaar later de snijkopzuiger Spartacus. Deze laatste wordt 164 meter lang en krijgt een vermogen van 44.180 kW. Ook de Spartacus kan straks varen op LNG. Volgens CEO Alain Bernard kan deze grootste snijkopzuiger van de wereld op zee veel goedkoper gaan werken en heeft het veel meer mogelijkheden dan de concurrentie. Op de vraag of er wel behoefte is aan een dergelijk groot schip, antwoordt Bernard dat hij met de tijd mee moet. “Je moet niet vijf van deze schepen gaan bouwen, maar er is werk voor. En de concurrentie zit ook niet stil.”

Partners Maritiem Nederland