COLUMN Sander Vergroesen, managing director IRO | Maritiem Nederland
Achtergrond

COLUMN Sander Vergroesen, managing director IRO


COLUMN Sander Vergroesen, managing director IRO

Sander Vergroesen | woensdag 19 maart 2014
Maritieme Cluster, Offshore

De rol van de offshore binnen het maritieme cluster is ook het afgelopen jaar weer steviger geworden.

Naast de uitermate positieve manier waarop door gastlanden wordt gereageerd op de capaciteiten van bedrijven die deelnemen aan onze handelsmissies in het buitenland, is het ook zeer positief om te merken dat niet alleen onze ambassadeurs in die landen achter onze industrie staan maar in toenemende mate ook verschillende leden van ons kabinet.

Zoals ook in de vorige offshore special van Maritiem Nederland aangegeven is het van het grootste belang dat wij op het hoogste niveau worden geïntroduceerd in landen waar onze know how en state of the art equipment hard nodig is om de olie- en gasreserves te kunnen aanspreken. Na deze kennismaking kan gericht worden doorgebouwd aan een relatie die uiteindelijk, hopelijk, resulteert in concrete opdrachten die dan in Nederland voor extra werkgelegenheid en nieuwe producten zorgt. Mede naar aanleiding hiervan zijn er ook het afgelopen jaar weer mooie staaltjes van techniek en innovatief vermogen op de markt gekomen.

De spin-off voor andere sectoren binnen ons maritieme cluster is behoorlijk en door de diversiteit van producten en diensten worden er over de volle breedte offshore gerelateerde oplossingen ontwikkeld die vaak uniek zijn in de wereld en die ervoor zorgen dat niet alleen sommige Nederlandse toeleveranciers marktleider zijn maar ook dat het totaal van 420 IRO leden tot de top 5 van de wereld behoort.

In dit nummer van Maritiem Nederland komt deze diversiteit goed tot uitdrukking, van seismisch tot transport en van onderhoud tot drijvende windmolens; de uitdagingen op het gebied van efficiency, diep water, snelheid, schone brandstoffen, marginale velden, reductie van down-time en arctic vragen stuk voor stuk om innovatieve oplossingen tegen een marktconforme prijs. Door deze producten met elkaar te ontwikkelen maakt dat niet alleen dat de Nederlandse offshore bedrijven tot de wereldtop behoren maar ook dat het Nederlandse maritieme cluster in zijn geheel een naam heeft opgebouwd die dagelijks dient te worden waargemaakt maar ook op het hoogste niveau dient te worden uitgedragen!

Partners Maritiem Nederland