Koers 2017 volgens Seaway Heavy Lifting: Talent krijgt veel ruimte bij Seaway | Maritiem Nederland
Carriere
Mans Maliepaard (links) en Mitchel Oorebeek

Koers 2017 volgens Seaway Heavy Lifting:


Koers 2017 volgens Seaway Heavy Lifting: Talent krijgt veel ruimte bij Seaway

Christian Jongeneel i.s.m. Seaway HL | donderdag 22 december 2016
Offshore, Offshore Wind, Koers 2017

Gemiddeld zijn er ongeveer vijf afstudeerders tegelijk aan de slag bij Seaway Heavy Lifting. Vaak werken ze aan onderwerpen die essentieel zijn voor de toekomst, maar die in de hectiek blijven liggen.

“Op mijn eerste dag hier werd ik natuurlijk meegenomen om aan iedereen te worden voorgesteld”, vertelt Mans Maliepaard, die sinds een paar maanden als afstudeerder bezig is bij Seaway. Het bedrijf is bekend van zware hijsklussen op zee, voor onder meer olieplatforms en windparken. “We gingen ook even langs bij de CEO, Jan-Willem van der Graaf. Die nam rustig de tijd voor me. Dat vond ik wel bijzonder.”

Het is tekenend voor de sfeer bij Seaway, zegt ook Mitchel Oorebeek, die na zijn afstuderen bij het bedrijf in dienst trad: “Het is een middelgroot bedrijf met de sfeer van een klein bedrijf. Iedereen is heel erg benaderbaar. Dat is fijn als je aan het afstuderen bent.”

‘Een hijsschip zit vol sensoren, wie wil in die big data duiken?’

Dat Seaway zoveel afstudeerders heeft rondlopen, vooral bij de afdeling R&D, is bewust beleid. Het Zoetermeerse bedrijf ziet het als een maatschappelijke plicht om zijn steentje bij te dragen aan de opleiding van hbo- en wo-ingenieurs. Zeker zo belangrijk is echter dat afstudeerders ingezet kunnen worden om innovatieve ideeën te onderzoeken die belangrijk zijn voor de toekomst van het bedrijf, maar die in de hectiek van alle dag niet altijd aan bod komen. Het is naar eigen zeggen het ‘geheim’ dat studenten ertoe aanzet om bij Seaway af te willen studeren: ze krijgen een significant onderwerp voor hun kiezen, niet een toy problem.

Seaway is in essentie een projectorganisatie, die telkens opnieuw unieke klussen moet klaren. Het gebeurt vaak dat tijdens de tenderfase technische vragen boven komen drijven die om een snel antwoord schreeuwen. Daarna is er nog tijd genoeg om de details uit te werken, maar de vraag of een bedachte oplossing haalbaar is, moet vaak onder hoge druk beantwoord worden.

Hoewel afstudeerders de hectiek zeker meekrijgen op de werkvloer, hebben zij meer rust om zich op de lange termijn te richten. Zo doet Seaway meer en meer projecten in offshore wind, een vakgebied dat van recente datum is en dus nog lang niet uitontwikkeld. De efficiëntste manier om een monopaal te plaatsen is bijvoorbeeld nog steeds in ontwikkeling. Bovendien worden de palen steeds groter en zwaarder, zodat de ideale oplossing van vandaag misschien al volgende week op de helling moet. 

Drijvend

“Toen ik als afstudeerder was aangenomen, mocht ik kiezen uit een aantal projecten”, vertelt Maliepaard, die maritieme technologie studeert aan de TU Delft. “Eén daarvan sprak me erg aan, namelijk drijvende monopalen. Op dit moment kunnen maximaal drie palen tegelijk op een schip geladen worden. Daarom moet je veel heen en weer varen naar de haven. Dat is duur. Een oplossing zou kunnen zijn dat je de palen drijvend naar het kraanschip brengt. Dan is echter weer de vraag hoe je de palen stabiel aan de kraan bevestigt.”

Om de beste alternatieven in kaart te brengen, sprak Maliepaard vele mensen binnen het bedrijf. Die bleken allemaal goed benaderbaar. “Zo kon ik tot meerdere concepten komen. Op dit moment ben ik bezig één concept te modelleren.”

Ook Oorebeek kon kiezen toen hij bij Seaway als afstudeerder binnenkwam. “Ik studeerde civiele techniek in Delft en was geïnteresseerd in staalbouw. Dan zit je in de offshore goed. Ik heb gekeken naar de belasting van hijsogen bij een aantal configuraties van grote kranen. Met een eindige-elementenmethode heb ik die gemodelleerd om de bezwijkbelasting te berekenen. Daar kwam uit dat de bestaande berekeningen erg conservatief waren.”

‘Iedereen is benaderbaar, ook voor afstudeerders’

Anders gezegd: de hijsogen kunnen meer gewicht aan dan tot nu toe aangenomen. Dat is waardevolle informatie, al is ze nog niet toegepast. Er zal nog verder aan gerekend moeten worden, bijvoorbeeld door een volgende afstudeerder.

Ook Maliepaard weet dat de resultaten van zijn modellen niet bij de eerstvolgende gelegenheid worden toegepast. Het is tenslotte R&D voor de middellange termijn: “Dit is kennis die over een jaar of vijf een rol gaat spelen in projecten.” 

Wow-gevoel

Oorebeek trad na zijn afstuderen in dienst bij Seaway. Hij werkte onder andere aan de fundaties van windturbines. Wie in dienst komt, wordt ook ingezet bij het operationele werk. “Onlangs ben ik nog met een ervaren field engineer op een werf in Cadiz geweest, waar een zestig meter hoge jacket stond die wij moesten plaatsen”, vertelt hij. “De jacket stond op een door ons ontworpen subconstructie. We moesten controleren of die precies zo gemaakt was als we haar hadden bedacht. Daarnaast was het onze taak vast te stellen of de bekabeling en andere zaken in orde waren. Een hele checklist. Als je zo’n installatie voor het eerst ziet, denk je: wow, wat ontzettend groot. Maar het went snel.”

Oorebeek hoopt ook snel een operatie op zee mee te maken. Dat is eigenlijk een must voor iedereen die bij Seaway werkt, dus het zal er ongetwijfeld van komen. Oorebeek is zeker niet de eerste afstudeerder die bij Seaway blijft hangen. Dat is absoluut een mooie bijkomstigheid, maar de focus ligt bij het begeleiden van de afstudeerder, niet bij de recruitment.

Iedereen krijgt twee begeleiders en wordt volop meegenomen in de dagelijkse gang van zaken. Bovendien heeft Seaway inmiddels zoveel ervaring met het afstudeerproces dat studenten ook begeleiding kunnen krijgen bij het schrijven van rapporten en het maken van presentaties conform de eisen van hun opleiding.

De ervaring leert dat studenten Seaway zelf weten te vinden, maar het bedrijf zoekt hen ook actief op via beurzen. Dat gebeurt onder andere om zich bij andere specialisten bekend te maken. Een hijsschip, bijvoorbeeld, is tegenwoordig volgepropt met sensoren, maar de big data die dat oplevert, wordt nauwelijks nog gebruikt. Wie daar eens in zou willen duiken, mag zich melden.

Partners Maritiem Nederland