‘Ik ben verder gekomen dan ik zelf had gedacht’ | Maritiem Nederland
Carriere

Marjan van Loon, Vice President LNG Shell:


‘Ik ben verder gekomen dan ik zelf had gedacht’

Paul Steenhoff | dinsdag 28 oktober 2014
LNG

Marjan van Loon is Vice President LNG bij Shell. We ontmoeten haar bij Shell Rijswijk waar we het gesprek aangaan over haar carrière, het voor haar onzichtbare glazen plafond en natuurlijk de Prelude, het FLNG-schip dat straks deels onder haar verantwoordelijkheid valt.

Marjan van Loon (48) is gelukkig niet de vrouw die in zakelijk opzicht een man probeert te zijn. Dat begint al met haar kledingstijl: vrouwelijk met enige flair die bijna tegen het casual aanschurkt, maar het net niet is. Maar bovenal is Van Loon een vrouw met wie het prettig praten is. Ze is duidelijk, heeft kennis van zaken en schuwt persoonlijke vragen niet. Wie het cv van Van Loon bestudeert, kan niet anders dan concluderen dat ze een Shell-vrouw in hart en nieren is. Ook haar echtgenoot werkt er. Inmiddels werkt ze al 25 jaar voor Shell.

Snelle ontwikkelingen

Van Loon: “Binnen Shell heb ik verschillende posities bekleed. Zo ben ik begonnen als technoloog op het hoofdkantoor in Den Haag, daarna aan de slag gegaan bij de raffinage in Pernis om vanaf 1997 in Australië en Maleisië te werken. In 2007 ben ik weer naar Nederland teruggekeerd. Ik heb nooit het gevoel gehad te lang hetzelfde te doen. Dat is ook eigenlijk onmogelijk, want de ontwikkelingen in deze branche gaan zo snel, dat de inhoud van de functies ook snel verandert. De olie- en gasindustrie is dermate dynamisch dat geen baan lang dezelfde inhoud heeft. Denk aan schaliegas én LNG natuurlijk. Het is een permanente evolutie, noem het een roller coaster, waardoor je nooit ergens vast kunt roesten, zelfs al zou je dat willen.”

‘De olie- en gasindustrie is dermate dynamisch dat geen baan lang dezelfde inhoud heeft; het is een permanente evolutie, waardoor je nooit ergens vast kunt roesten’

Rode draad in haar werkende leven is inmiddels gas en dan LNG in het bijzonder. Na eerder Regional en Global Manager LNG & Gas Processing te zijn geweest, is ze in 2009 benoemd tot Vice President LNG waarmee ze onder andere verantwoordelijk is voor alle R&D en het design van de ‘Prelude FLNG’. Drijft het 480 meter lange schip eenmaal, dan ligt de verantwoordelijkheid voor de operationele ondersteuning van de drijvende LNG-fabriek op haar schouders. Prelude FLNG is een drijvend complex waar aardgas wordt omgezet in vloeibaar gas. Het wordt de grootste drijvende installatie ooit gemaakt. Het zal naar schatting in 2017 op ongeveer 200 kilometer ten noorden van Australië komen te liggen, boven het gasveld Prelude.

Interesse voor techniek

Van origine is Van Loon scheikundig technoloog, afgestudeerd aan de TU Eindhoven (TU/e) in 1989. “De voorliefde voor techniek komt niet bij mijn ouders vandaan”, zegt ze. “Mijn interesse voor techniek is vooral ontstaan op de middelbare school waar wiskunde en scheikunde de vakken waren die mij het meest boeiden. Daardoor ben ik uiteindelijk scheikunde gaan studeren in Eindhoven, met dit als resultaat”, lacht ze. Haar technische genen heeft ze deels overgebracht op haar dochter die dit jaar begonnen is aan haar eerste jaar werktuigbouwkunde in Delft.

“Ik verwonder mij nog steeds over het gebrek aan technische arbeidskrachten, maar gelukkig wint techniek wel aan populariteit waarbij ik mezelf graag als rolmodel wil inzetten. Dat doe ik onder andere via de TU/e waar ik als Shell Campus Ambassador Shell promoot als werkgever. Daarnaast ben ik ook actief lid van het Shell Womens Network. Ik zie het als mijn taak studenten ervan te overtuigen hoe leuk en dynamisch techniek is en probeer daarbij vooral de vrouwen te overtuigen van hun kansen en mogelijkheden in de techniek.”

Gelukkig ziet Van Loon dat steeds meer vrouwen kiezen voor techniek. “Daarvoor zijn vele verhalen verteld waaronder mijn verhaal. Ik realiseer me dat het een blijvende inspanning is mensen en vrouwen in het bijzonder te boeien voor techniek. De vraag naar technische mensen is er en blijft er, ook op hbo- en mbo-niveau, want ik zie het niet snel gebeuren dat het aanbod de vraag zal overstijgen.”

Glazen plafond

Wie met vrouwen over hun carrière spreekt, stoot al snel op het illustere glazen plafond. Maar Van Loon heeft daar nooit iets van gemerkt. “Nee, niets van gemerkt. Shell heeft mij altijd alle hulp geboden die ik nodig had en stimuleert mij ook door te groeien. Natuurlijk moet je wel eens schipperen; zeker als je zoals ik een echtgenoot hebt die ook aan de weg timmert en twee kinderen hebt. Maar met overleg en een werkgever die je steunt, zie ik geen glazen plafond. Ik zie wel vrouwen die bij Shell topfuncties bekleden. Zelf ben ik in ieder geval veel verder gekomen dan ik ooit had gedacht.”

Prelude FLNG is het eerste echte maritieme project van Van Loon. “Ik was natuurlijk al bekend met FPSO’s maar dit is het eerste project dat ik vanaf de eerste stap meemaak en wat dat betreft is het zeker een markeerpunt in mijn carrière. Wat mij opvalt aan de maritieme vakmensen is dat ze allemaal een hoge mate van zelfredzaamheid hebben. Ze kunnen nu eenmaal niet zoals onshore mensen even een expert laten invliegen om iets te beoordelen, maar zijn in de meeste gevallen op zichzelf aangewezen. Wat mij verder ook opvalt, is dat je bij een dermate complexe installatie als de Prelude als engineer ook veel meer rekening moet houden met onderhoud en de redundancy. Hoe bouw ik de installatie zo dat onderdelen bereikbaar blijven voor onderhoudspersoneel en hoe bouw ik het zo dat het minimaal 25 jaar veilig blijft werken? Je ziet dat het onshore bouwen op deze aspecten dan toch net iets makkelijker is.”

Een andere hobbel die genomen moest worden, was het mixen van upstream en downstream mensen en de mensen van shipping. De Prelude FLNG is immers een integrated gasproject waarbij de keten van aardgasreservoir tot eindproduct letterlijk heel kort is en waarbij de verschillende disciplines dus ook letterlijk op elkaars lip zitten. Aan upstreamer Van Loon de niet eenvoudige taak te manoeuvreren tussen deze disciplines en deze te verbinden.

Trainen van operators

Op dit moment is de bouw van de Prelude in volle gang. Nu de contractor aan het werk is, is het de taak van Van Loon het design te blijven controleren om ondertussen te werken aan de operationele setup waaronder het trainen van de toekomstige operators die al zijn aangenomen. Aan een exacte datum van inbedrijfstelling wil Van Loon zich niet wagen, maar alles is er volgens haar zeggen op gericht om in 2017 de eerste LNG-tankers te kunnen vullen.

“Dat ik ooit zo direct met de maritieme maakindustrie in aanraking zou komen, had ik nooit kunnen bedenken”, vertelt Van Loon. “Tot niet al te lang geleden beperkte mijn maritieme kennis zich tot het fokkenmaat zijn op onze catamaran. Maar in mei dit jaar was ik op de werf in Geoije in Zuid-Korea om daar te zien hoe de topsides van de Prelude vorm beginnen te krijgen nadat eerder de secties van substructure waren verenigd. Het is fantastisch op deze positie te mogen werken want LNG is natuurlijk een hot item, de vraag naar LNG groeit per dag en je ziet dat de wetgeving achter de ontwikkelingen aanholt. Daarom is de naam Prelude ook zo toepasselijk. Toen ik ruim 25 jaar geleden van de TU/e kwam, had ik niet kunnen denken dat ik ooit een dergelijke positie zou innemen. Ik denk dat ik me een hoedje zou zijn geschrokken!”

Partners Maritiem Nederland