'Hoe is het eten aan boord?' | Maritiem Nederland
Carriere
‘Onderzeedienst Live’ in en rondom Hr. Ms. Zeeleeuw aan de kade van de Onderzeedienst in Den Helder.

Onderzeedienst werft jongeren online


'Hoe is het eten aan boord?'

Bart Stam | maandag 5 oktober 2020
Marine, Arbeidsmarkt

Net als elders bij de Koninklijke Marine zoekt de Onderzeedienst jongeren van 18 tot 27 jaar als bemanningslid op de vier onderzeeboten van de Walrus-klasse. Maar aangezien de hoofdtaken zich in het geheim voltrekken, moet de dienst hiervoor flink haar best doen. Een online event op 1 oktober lijkt nu al geslaagd met 261 inschrijvingen en 35.000 kijkers binnen enkele dagen.

‘Hoe is het eten?’, ‘Wat was jouw langste reis?’, ‘Hoe vaak kun je douchen?’ en ‘Hoe is de sfeer aan boord?’ Zomaar wat vragen die twaalf leerlingen van zes ROC’s donderdag 1 oktober mochten afvuren op bemanningsleden van Zr.Ms. Zeeleeuw en Zr.Ms. Dolfijn. Uiteraard op veilige corona-afstand: de scholieren op een sleepboot, de bemanningsleden op de kade van de Onderzeedienst.

Uit eerste hand

Voor de leerlingen was dit een zeldzame kans op informatie uit eerste hand, aangezien de onderzeeboten hun taken in het geheim uitvoeren, ver weg van de thuisbasis. Nu konden de twaalf vertegenwoordigers van de ROC’s Friese Poort (Leeuwarden en Urk), Scalda (Vlissingen), Zadkine (Rotterdam), Noorderpoort (Groningen/Delfzijl) en Kop van Noord-Holland (Den Helder/Schagen) alles vragen aan de roerganger, twee wachtofficieren, de chef voortstuwing, een matroos en sergeant van de technische dienst, en een systeemverantwoordelijk officier. ‘Onderzeeboot Live’ lijkt nu al een succes met 28.000 kijkers op donderdag en 35.000 daags erna. Voorts werden dronebeelden vanuit Zr. Ms. Zeeleeuw al ruim een miljoen keer bekeken.

“Een dergelijk online platform kan ons enorm helpen jongeren te werven”, stelt kapitein-luitenant ter zee Erwin Ruijsink, hoofd operaties van de Onderzeedienst. “Vooral aan boord hebben we de komende jaren veel nieuwe vakmensen nodig. Met deze digitale proeftuin mikken we vooral op jongeren met een technische studierichting. Zij hebben al een diploma op zak of volgen nog een opleiding. Voorwaarde is dat zij ten minste 18 jaar zijn en minimaal een VMBO-opleiding hebben afgerond. Het voordeel van een online bijeenkomst is ook dat we zo een veel groter netwerk kunnen opbouwen dan met het uitdelen van folders op scholen en markten. Denk hierbij aan familieleden en vrienden.”

Niet naar Eemshaven

Oorspronkelijk zou de Onderzeedienst in maart met Zr. Ms. Zeeleeuw naar de Eemshaven gaan voor een wervingscampagne. Niet alleen ROC’s maar ook bedrijven, brancheorganisaties en regionale overheden waren hiervoor uitgenodigd. Covid-19 gooide echter roet in het eten. “Ik denk dat we met dit online event een mooi alternatief hebben ontwikkeld”, zegt Bastiaan Knip die bij Defensie verantwoordelijk was voor het event. “Als we elkaar weer fysiek kunnen ontmoeten, gaan we dat zeker doen. Maar het bereik van deze productie is vele malen hoger. Deze vorm heeft zich wat mij betreft bewezen voor de toekomst.”

‘Er zijn altijd goede vakmensen nodig voor onze drie hoofdtaken: inlichtingen, slagkracht en speciale missies’

Er was geen vraag die de bemanningsleden van Zr.Ms. Zeeleeuw en Zr.Ms. Dolfijn niet wilden beantwoorden, tenzij het ging om geheime missies. Allen noemden de hechte, kameraadschappelijke sfeer aan boord. “Wij zijn wekenlang op elkaar aangewezen in een kleine ruimte”, aldus een vrouwelijke wachtofficier. Verder mag iedereen slechts twee à drie keer per week kort douchen om water te besparen. Ook zijn de stapelbedden aan de krappe kant en is er doorgaans geen internetverbinding, tenzij men dichtbij een haven of de kust is.

Maar de bemanningsleden zijn het er roerend over eens dat deze ‘ongemakken’ snel wennen. Voordelen van het leven en werken op een onderzeeboot zijn er ook, aldus de roerganger van Zr.Ms. Zeeleeuw. “Het eten is prima en er zijn voldoende fitnessapparaten.”

Vakmensen nodig

Volgens Ruijsink zullen de nieuwe onderzeeboten er anders uitzien dan de Walrus-klasse. “Er zullen veel meer intelligente computersystemen aan boord zijn, waardoor we minder bemanningsleden nodig hebben. Zo zal de periscoop definitief plaats maken voor de optronische mast. Maar er blijven altijd goede vakmensen nodig voor onze drie hoofdtaken: inlichtingen, slagkracht en speciale missies.”

‘Onderzeedienst Live’ is tot en met 16 oktober te zien via https://defensie.tv, daarna op YouTube. Meer informatie op www.werkenbijdefensie.nl/onderzeedienst

Partners Maritiem Nederland